miercuri, iulie 2

astia se cred mai destepti decat mine ma, dobitocii ce sunt!

ma gandeam ieri, in timp ce citeam o stire din Turcia, ca cea mai tare afacere care se poate face in Romania e o firma, nu conteaza domeniul, care sa faca treaba. cum mi-a venit ideea? turcii au facut in aprox. 35 de zile un pasaj subteran exact la fel cum se construieste acum in Bucuresti (nu stiu strada) si care de 12 zile este inca in faza incipienta.
cum ar fi dom'ne sa ai o firma care sa munceasca asa cum trebuie, sa faca treaba ca la carte? nu-i asa ca ai sparge piata cu ea, ca ai fi cel mai tare? ar fi ceva unic in Romania, o firma care sa faca treaba buna, asa cum trebuie!



azi mi-am luat de la croitor pantalonii pt nunta, pantaloni pe care am dat 220 de lei. ieri, cand i-am dus, de 3 ori i-am repetat croitorului DOAR sa-i stramteze, NU sa-i si scurteze. chiar am insistat motivand (de parca eu trebuia sa-i motivez lui de ce vreau sa-i dau bani) ca vreau sa vad cum vin pe mine stramtati si abia apoi sa-i si scurtez. el o tot tinea p'a lui ca el stie meserie, ca de 40 de ani e croitor si ca sa intreb eu in oras de cum-naibii-l-o chema ca lumea il stie si el nu face lucru de mantuiala ca sa nu se faca de ras. am inghitit in sec si am lasat-o ca el, ca dintre noi doi el e croitor de meserie si eu nu. am zis ca omu' stie ce face ca doar asta e meseria lui.
azi cand am probat pantalonii nu mi-au placut deloc cum veneau pe mine. normal ca-i scurtase, ca doar el e profesionist si stie si nu vorbeste prostii si bineinteles ca picau ca un cur pe pantofi. tocmai d'aia am insistat sa nu-i scurteze inainte sa-i probez dupa stramtat, ca doar se modificau dimensiunile pantalonului si altfel pica pe mine. cum lumina din cabina de proba era chioara si eu n-aveam timp sa studiez pantalonii, i-am luat cu gandul ca o sa ma duc la o prietena d'a lu' mamaie care e croitoreasa si pe care o s-o pot indruma sa-mi faca treaba cum vreau eu. raul fusese deja facut asa ca degeaba mai stateam acolo sa vorbesc cu omu'.
acasa m-am apucat sa studiez problema. ma tot uitam in oglinda si nu pricepeam de ce cracul drept sta mai naspa decat cel stang. pt ca e mai lung cu 1 cm decat celalalt, d'aia! am un crac mai lung si unul mai scurt, cine naibii o mai fi pomenit... dar asta nu e tot. pantalonii n-au fost stramtati din ambele parti, cum ar fi fost logic, ci doar de pe partea interioara, cea dintre picioare. normal ca acum pantalonii au capatat o simetrie total anapoda, iar ca s-o dreaga mi i-au calcat la dunga de poti sa tragi linie la caiet cu ei.
bine ca eu ma adaptez rapid cu situatiile nasoale ca altfel ma duceam peste ei sa-i strang de gat. oricum o sa ma duc la ei sa le arat ce au gresit si sa le spun ca nu sunt atat de tari pe cat se cred. pacat ca nu mai am bonul de la pantaloni ca-i puneam sa-mi dea banii pe ei :(
cu rabdare si migala pantalonii se pot drege, d'asta nu-mi fac eu probleme si nu ma stresez.

ca era sa uit...am dus si camasa, la un alt croitor (o tanti), ca sa-mi faca cate 1 butoniera langa nasturii din dreptul incheieturii, ca sa mai pot pune un nasture. cu ocazia asta am rugat-o sa-mi mai stranga manseta mutand nitel nasturele deja existent. ce a facut femeia? mi-a cusut alt nasture acolo unde i-am spus :)) nu stiu care e logica pe care a urmat-o ea, da' bine ca nu mi-a scos nasturii originali ai camasii ca acum pot eu sa-i pun in locul celor cusuti de ea. si bineinteles ca nu sunt pusi la aceeasi distanta fata de marginea mansetei astfel ca o manseta sta mai stransa si una mai larga :)).

si mai sunt si croitori de meserie ma si n-au cat de putin simtul proportiilor! sa-i fut in gura!

ca mi-am adus aminte...m-am dus odata la o frizerita si i-am spus "tunde-ti-ma doar pe la urechi si aranja-ti-mi conturul la spate". m-a tuns si in crestetul capului! =))



zilele trecute am auzit o discutie intre colegi: "unde a plecat Petre?" "s-a dus la firma X. castiga si mai bine si munceste si mai putin."
acu' stau eu si ma gandesc...deci la firma noastra se munceste mai mult decat la firma unde a plecat Petre asta. daca la firma noastra e mult de munca, asta nu inseamna ca firma castiga bine din lucrari, pt ca sunt multe si se munceste mult la ele? iar daca sunt multe si se munceste mult la ele, asta nu inseamna ca se si castiga bine din ele? nu?! atunci de ce la firma lu' Petre se plateste mai bine desi se munceste mai putin?

sunt 70% hotarat sa accept oferta facuta de un client de a ma angaja la el pe un salariu cu 300-400 roni mai mare plus masina acasa, in conditii asemanatoare de munca sau chiar mai lejere decat cele in care ma scald acum. adica mai multi bani dintr-un foc pt aceeasi munca...
de sunat suna bine dar vreau sa mai vad si perspectivele de viitor pe care mi le-ar oferi firma respectiva, ca nu-mi place sa fiu nomad decat la drum si cu cortul, nu si in plan profesional.

5 comentarii:

  1. hai ca ti-ai paradit imbracamintea de nunta cu croitorii astia. sper sa gasesti altii mai buni ca sa-ti repare ce-au stricat primii. nu de alta dar trebuie sa arati trasnet la nunta:)

    RăspundețiȘtergere
  2. chiar acum am venit de la croitoreasa de care am vb mai sus. am stat cam 1 ora si jumatate doar sa-i scurtam :D deci iti dai seama cat de minutios am lucrat. da' chiar si asa parca tot nu sunt exact asa cum mi-as fi dorit. oricum, i-am scurtat muuult mai bine decat au facut-o dobitocii aia. maine o sa mi si stramteze in mod proportional astfel ca s-ar putea sa iasa destul de ok. sper numai sa nu-mi faca o dunga d'aia sa stea pantalonii lipiti ci doar cat sa le dea o forma eleganta.
    sincer sa fiu, am mari emotii cu pantalonii astia. parca'as fi mireasa cu rochia de nunta :))

    dar tu nu cunosti croitori buni, ca tot esti in domeniu? recomanda-mi si mie pe cineva bun, te rog. daca vrei, da-mi un mail ca as mai avea si alte intrebari legate de croieli si fashion :)
    multam!

    RăspundețiȘtergere
  3. Treispe, nu prea am ce sa-ti spun. nu cunosc croitori. eu lucrez cu fabricile. totul e la scara mare fiind vorba de prete a porter nu de haute couture. bineinteles ca folosim designeri si modele dar croitorii nostri sunt muncitorii din fabrica si tehnicienii lor. la noi nu e vorba sa faci un costum, doua ci mii si mii de costume pe sezon.
    ca sa-ti faci o idee, ca tot vorbeai despre croieli si fashion eu lucrez cu firme precum Zara, Massimo Dutti, Corte Ingles, Corte Fiel (zona Peninsula Iberica). asta in mod constant caci intre timp pot aparea si alte firme din alta zona. cam asta e...daca mai ai intrebari nu ezita sa mi le pui. adresa ta de email este cea de la profil?

    RăspundețiȘtergere
  4. dar tu unde iti faci hainele?

    de la Zara mi-am luat eu costumatia :)

    da, adresa mea de mail e cea de la profil ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. ma imbrac de obicei de la Massimo Dutti dar nu ocolesc si alte nume ;)

    RăspundețiȘtergere

fii sincer(a)!