sâmbătă, februarie 16

sclavii banilor in numele dragostei

de ce toata lumea uraste Valentine's Day? sau, cel putin, noi romanii de ce facem asta? am observat ca exista o ura nationala impotriva acestei sarbatori, pe motiv ca ar ucide Dragobetele nostru national si ca ne-ar face sclavii vanzatorilor de flori, inimioare si pluşuri.

ce vina are aceasta sarbatoare? Valentine's Day e Ziua Indragostitilor. nu stiu daca e recunoscuta la nivel mondial, insa tinand cont de amploarea pe care a luat-o aceasta, as putea spune ca e chiar Ziua Internationala a Indragostitilor. adica mai toti indragostitii din lume, pe 14 februarie (de ziua lu' mamaie :P), isi serbeaza dragostea. ce e rau in asta?
cum ziceam, Valentine's Day e Ziua Indragostitilor, ziua oamenilor care se iubesc, ziua dragostei, ziua fericirii in doi, ziua sufletelor pereche. este ziua in care cel mai frumos sentiment uman posibil e sarbatorit de oamenii de pe aceasta planeta. o sarbatoare este un prilej de bucurie, de celebrare a unui lucru frumos, de demonstrare a respectului fata de acesta. ce e rau in asta?
avem Ziua Copilului, avem Ziua Femeii si avem si Ziua Indragostitilor. nu stiu sigur, insa am impresia ca ele ar fi sarbatori internationale celebrate de toti oamenii Pamantului. cu cat mai multi, cu atat mai bine! de ce sa nu se bucure toti oamenii, in acelasi moment, de un lucru frumos, de ce sa nu sarbatoreasca ei toti acea stare de gratie pt care se nasc si mor (= dragostea) ? ce e rau in asta?
sunt curios daca cineva va gasi vreodata un raspuns la intrebarea "ce e rau in a face bine, in a face ceva frumos?" si sa vorbeasca strict despre subiectul in sine si nu de probleme si chestii adiacente.

cu Valentine's Day la romani tocmai asta e problema, chestiile adiacente care au aparut pe langa aceasta sarbatoare: cumparaturile dedicate, sufocarea Dragobetelor, sarbatorirea "obligatorie" a Zilei de catre toti indragostitii. nu cred ca toate astea fac parte din sarbatoare si nu cred ca celebrarea Zilei Indragostitilor presupune intocmai asa ceva... cum ziceam si cand am vorbit despre romani si Romania, ce vina are aceasta sarbatoare, frumoasa in esenta ei, de am ajuns sa ne batem joc de ea...si sa o mai si ponegrim pt asta?
cum am spus si mai sus, Valentine's Day e sarbatoarea internationala a dragostei...iar Dragobete e sarbatoarea nationala a dragostei. avem astfel de-a face cu o sarbatoare globala si una locala. ce e rau in a sarbatori de doua ori? nu cred ca interzice cineva bucuria de a celebra acelasi lucru de doua ori. o data sarbatorim cu fratii nostri pamanteni iar a doua oara cu fratii nostri romani. e ceva rau in asta?

da, e rau cand ajungem sa uitam Dragobetele si sa abandonam spiritul national in favoarea unuia importat. dar nu trebuie sa fim atat de habotnici si sa scuipam ceva venit din afara doar pt ca nu e ceva d'al nostru, national. Valentine's Day nu ne face niciun rau, asa ca il putem adopta fara probleme. noi romanii am adoptat o groaza de rahaturi venite din afara (fast-food, pron, emo, droguri etc.), insa cand vine vorba de a aduce si un lucru bun (in esenta lui) ne apucam sa scuipam si sa aruncam cu noroi, ca noua nu ne trebuie asa ceva.
globalizarea ne va cuprinde fie ca vrem sau nu, nu prea avem cum sa ne punem in fata ei si sa o oprim. dar o putem controla! suntem un popor de smecheri, dar cand vine vorba sa facem si ceva frumos din smechereala, ne-o tragem in gura unii altora. daca tot suntem smecheri, de ce nu am adopta Valentine's Day si am adapta-o la spiritul nostru national? bun...pe 14 februarie sarbatorim dragostea impreuna cu europenii, asiaticii si americanii, iar peste 10 zile, de Dragobete, sarbatorim dragostea intre noi, romanii. nu e vorba doar de a impaca si capra si varza, ci de a ne bucura mai mult. nimeni si nimic nu ne poate distruge spiritul si identitatea nationala atata timp cat noi nu vrem si nu permitem asta. si ce daca sarbatorim si Valentine's Day si Dragobetele? scrie undeva ca asta ne face mai prosti, ca din cauza asta ne vom iubi tara mai putin?

in loc sa ne batem cu pumnii in piept ca o sarbatoare importata o sufoca pe cea nationala, in loc sa facem pe patriotii in fata unei probleme minore de identitate nationala, mai bine am deschide bine ochii si am vedea ca subiectul ales pt a epata de nationalism nu e cauza problemelor acestei tari. e foarte usor sa-ti concentrezi atentia si ura asupra unei probleme minore decat asupra celei care doare cu adevarat.
asa ca sa nu mai aruncam vina asupra Valentine's Day, ca nu din cauza acestei sarbatori fug romanii la munca in alte tari, nu din cauza ei tinerii se pisa pe tricolor si-si baga pula in ea de tara si nu din cauza ei dragostea a devenit o marfa de schimb.

Valentine's Day a fost doar pretextul ca toate astea sa se intample. oamenii care au facut si fac asa ceva sunt de vina. Valentine's Day e doar o sarbatoare, o chestie ce nu poate fi nici materializata si nici atinsa, o chestie la care se poate renunta oricand daca toti oamenii s-ar decide sa faca asta, o chestie ce a fost inventata pt a fi un prilej de bucurie. cum poate fi vinovata o chestie care nu exista decat in mintile oamenilor si care nu obliga in niciun fel la supunere? oamenii care au calcat in picioare insasi esenta ei, sarbatorirea dragostei, si s-au folosit de Ziua Indragostitilor ca sa-si vanda marfa si sa dea vina pe ea pt globalizare si alte rahaturi, acesti oameni trebuiesc injurati si scuipati. ei sunt vinovatii, din cauza lor o sarbatoare frumoasa a ajuns sa fie sinonima cu vanzarile masive de obiecte ce ar trebui sa simbolizeze dragostea.
ei sunt vinovati, ei si cei care le-au cazut victime. totusi...nu putem pur si simplu sa dam vina pe o biata sarbatoare pt ca indragostitii trebuie sa-si cheltuie banii pe cadouri. nu-i pune nimeni sa faca asta, legea nu-i obliga si nici nu vor ajunge in iad daca pe 14 februarie nu-si varsa salariul in buzunarele comerciantilor de "iubire materializata".
ce frumos ar fi daca le-am trage o mare muie celor care au ciopartit dragostea de amorul marketingului si care ne indeamna sa cumparam mai mult pt ca asa vom iubi mai bine. bine ar fi sa-i aducem in genunchi in fata noastra, in pozitia de felatie, atunci cand vom renunta la serviciile lor, cand vom celebra iubirea asa cum se cuvine.

dragostea trebuie simtita, traita si aratata asa cum e ea: frumoasa, fericita, calda, linistita, simpla, colorata, inmiresmata, dulce, nabadaioasa si cum o mai fi ea. nimic nu poate inlocui lipsa ei, nici un lan de trandafiri, nici o masina luxoasa, nici un sex oral ca la carte, nici chiar sarbatorirea Zilei Indragostitilor, NIMIC!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fii sincer(a)!