duminică, februarie 3

cat costa o biserica?

mai e ceva sacru pe lumea asta? mai exista puritate, inocenta, valori morale? in adancul sufletului meu stiu ca raspunsul este pozitiv, vreau si sper ca asa sa fie, chiar daca ce am in fata ochilor ma impinge vertiginos spre un raspuns negativ.
mi-a fost dat azi sa vad o imagine din Biblie. cea cu Iisus si negustorii din templu. bine, ce am vazut eu e doar pe jumatate din ceea ce s-a intamplat acum mii de ani. am vazut doar negustori in templu. am vazut un adevarat bazar la Manastirea de la Curtea de Arges. tot felul de obiecte de cult si chestii care ar putea avea legatura cu religia si credinta in Dumnezeu se vand acolo (nu in Manastirea facuta de Mesterul Manole, unde exista o fata ce taie bilete de vizitare pe 5 lei, ci in biserica unde se afla moastele Sfintei Filofteia).
bazaru' asta e exact in incinta bisericii, la intrare, si e tot atat de lung cat si biserica in sine, unde se tin slujbele. erau mai multi oameni la cumparaturi decat la rugaciune...sub forma de ingramadeala si zgomot. intr-un lacas de cult ar trebui sa domine piosenia si smerenia, nu banii si ceea ce se face cu ei. eu am cumparat doar lumanari, pt ca voiam sa le aprind si pt ca mi s-au parut cele mai nimerite obiecte ce pot fi comercializate intr-o biserica. sincer sa fiu, am simtit un oarecare sentiment de sila cand am vazut ce e acolo. cu o asemenea imagine inca de la intrare, nu am mai simtit niciun pic de evlavie in mine si pornire spre cele Dumnezeiesti. ca sa te rogi, sa vorbesti cu Dumnezeu trebuie sa fii intr-o anumita stare; cel putin eu asa cred. si cum sa te mai gandesti la ce ai de vorbit cu Domnul cand nici gandurile tale nu ti le mai auzi? am spus "Doamne-ajuta!", m-am inchinat si am iesit numaidecat din biserica. prefer sa vorbesc cu El acasa, pe strada sau oriunde in alta parte unde pot avea linistea necesara pt a face asta, dar nu in acea casa a Lui.
la poarta exista un magazin de unde se pot face cumparaturi cu caracter religios, dar acest butic era mai gol decat bazarul din biserica. de ce trebuie sa existe doua puncte de desfacere, dintre care unul chiar in casa lui Dumnezeu, nu stiu. oricat de mare ar fi cererea si oricat de importanti ar fi acei bani pt consolidarea Manastirii, nu e deloc crestineste si de bun-simt sa schimbi bani in acelasi loc in care, cu mii de ani in urma, dupa cum sta scris in Biblie, Iisus i-a izgonit pe cei care pangareau casa Tatalui Sau.
tot la poarta Manastirii, un preot sfintea masinile proprietarilor doritori de bunastare Dumnezeiasca pe sosele. acestia se uitau cu un ochi la popa care le stropea tapiteriile cu aghiasma si cu celalalt la masina, in timp ce se inchinau de zor. e chiar amuzant sa te uiti la un om care se inchina cu ochii la o masina :) cu treaba asta, sfintirea masinilor, sunt cat de cat de acord. mi se pare ok sa incerci sa alungi relele ce se pot abatea asupra obiectului cu care parcurgi mii de kilometri, departe de casa si de familie.

daca toatea astea se intampla intr-o biserica, atunci eu de ce ma mai mir ca babele alea de pe la tara se cred mai tari decat Dumnezeu si infaptuiesc religia dupa bunul lor plac, ca tot ce e sacru au "spurcat" cu rautatea si superstitiile lor?

nu poti sa-ti bati joc chiar asa de un lacas de cult, sa-l transformi intr-o sursa de venit, oricat de nobil ar fi scopul in care vor fi folositi banii. se pot pune buticuri la poarta bisericii, vizitele pot fi organizate astfel incat atmosfera de smerenie specifica locului sa nu fie alterata. oamenii oricum vor cumpara icoane kitsch si cruci de lipit pe parbriz, chiar daca nu o vor face direct din biserica, ci de la poarta ei. biserica ar trebui sa fie refugiul celor indepartati de la Domnul, sa fie locul in care oamenii sa-si gaseasca linistea si credinta in Dumnezeu. biserica nu trebuie sa fie un obiectiv turistic, un bazar cu marfa religioasa si un loc de bon ton. oricat de mareata, de frumoasa si de singulara ar fi o biserica, mie nu-mi face placere sa intru in ea in scop turistic. vizitarea unei biserci ar trebui sa se faca intr-un mod organizat, cu ghid si explicatii, cu indrumari de conduita, si nu ca un drum la piata!
religia ne invata ca trebuie sa fim oameni buni, sa respectam Cele 10 Porunci si sa nu indeplinim cele 7 pacate. in niciun caz nu ne povatuieste cum sa facem bani, pt ca banul e ochiul dracului.
poate ar fi trebuit sa fiu mai acid, sa arat cu degetul si sa scriu cu venin. dar, totusi, eu aici vorbesc despre biserica, despre Casa Domnului. nu pot chiar asa sa scriu dupa cum ma taie capul si sa balacaresc. trebuie sa ma las condus de bun-simt si de invataturile crestine atunci cand vine vorba de Dumnezeu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fii sincer(a)!