joi, octombrie 1

paza buna trece primejdia rea

am fost astazi partas la o intamplare foarte interesanta. cu ochii mei am vazut cum un hot fura din masina unor oameni, nu am facut nimic, dar cu toate astea am ajuns la concluzia ca am procedat bine.

cum s-a intamplat:

eram in masina cu un coleg, eu la volan si el in dreapta, si ne indreptam catre Valcea. eram in afara localitatii, prin zona cu padure si benzinaria Lukoil. din mers am vazut (doar eu am observat faza) cum intr-o parcare de pe sensul meu de mers, la una din acele mese amplasate pt picnic, era un grup de oameni care mancau. masina o parcasera cam la 1 metru in afara carosabilului, ei aflandu-se la 2 metri de aceasta, in dreptul portierelor.
eu tocmai urcasem dealu' si iesisem dintr-o curba la dreapta, avand cam 60-70 km/h. din mers am observat ca pe langa masina se pituleste un barbat. vazandu-i pe ceilalti oameni veseli la masa si pe acesta stand aplecat asupra masini, cam in dreptul capotei, am crezut ca vrea sa-i fotografieze si tocmai ii incadra cu camera pe care o fixase pe masina sau ca umbla la motor, pt ca masina avea capota ridicata. in timp ce ma apropiam de masina respectiva, caci nu era la mare distanta de mine, l-am observat pe tip cum se culca pe vine, si deschide usor portiera din stanga fata a masinii. in acel moment eram deja in dreptul masinii. urmarindu-l mai departe in oglinda retrovizoare am vazut cum deschide si mai mult portiera pastrandus-i aceeasi pozitie. mi-am dat imediat seama ca sunt martorul unui furt! insa eram deja departe de locul respectiv :(
pana sa ma dumiresc si sa-i explic colegului ce grozavie am vazut, am ajuns langa o alta masina care era trasa pe marginea drumului. pe langa ea erau doi tipi inalti, grasi, cu ceafa lata si figuri "suspecte" (nu vreau sa fiu rasist sau mai stiu eu cum, dar pe oamenii de teapa lor nu-i vezi aparand in presa ca au facut o fapta buna, ba din contra...). imediat ce i-am vazut m-am gandit ca trebuie sa fie complicii hotului din spate, ca prea erau ei plantati atat de aproape de locul jafului in desfasurare. unul dintre ei era in partea dreapta a masinii iar celalalt in spate, pe langa portbagaj. m-am uitat la el in timp ce am trecut cu masina, caci vedeam cum se indreapta spre partea carosabila si trebuia astfel sa am grija sa nu-l lovesc. si el s-a uitat la mine la fel de interesat precum am facut-o eu, asa ca m-am prefacut ca stau linistit si ca nu ma intereseaza ceea ce se intampla in spate, caci am vazut cum in mana tinea o cheie de desfacut prezoanele la janta pe care putea oricand sa mi-o arunce in parbriz sau luneta.

abia dupa ce am trecut si de aceasta masina m-am dumirit complet si am inceput sa ma gandesc la ce trebuie facut. deja trecusem de masina mesenilor, asa ca pe ei nu-i mai puteam avertiza. m-am gandit sa sun la politie. am pus mana pe telefon, dar in oglinda am vazut cum hotul isi terminase actiunea si fugea in padure. era prea tarziu...degeaba mai sunam eu la politie, ca pana veneau ei hotul avea sa fie departe, oamenii jefuiti, iar eu aveam sa pierd vremea la sectie dand declaratii si pierzand intalnirile la care ma duceam. n-am mai sunat la politie si nici nu m-am intors din drum, am mers inainte.
si tare mult m-am ofticat ca nu mi-am dat mai devreme seama de ceea ce vrea ala sa faca si astfel sa-i atentionez pe bietii oameni. mi-a fost ciuda ca am fost martor la un furt si n-am facut nimic pt a-l impiedica :((

toata ziua m-am gandit la intamplarea asta, mi-am facut scenarii in minte, si pana la urma am ajuns la concluzia ca, desi nu am actionat corect, am procedat bine.

am presupus ca eu ma prindeam din timp de ceea ce se intampla si in momentul in care treceam pe langa masina claxonam puternic pt a-i face pe oameni sa se uite in directia mea si astfel sa-l vada pe hot, ori sunam la politie.
sa zicem ca ei il vedeau si se duceau la el. daca asta avea cutit si ii ameninta sau le facea rau fizic? daca hotul se speria, fugea, oamenii dupa el, si alergand cu totii pe drum riscau sa fie loviti de masini? daca oamenii aia dubiosi erau complici cu asta (si sunt 80% sigur ca erau) si ala arunca cu cheia aia in masina spargandu-mi parbrizul/luneta/geamul sau, si mai rau, sa se puna in fata masinii ca sa opresc? (hai ca masina de firma are CASCO si se repara oricum, dar daca eram cu a mea?) daca dupa ce ajungeam cu hotii la politie astia imi luau seama si dupa ce scapau (ca la ce justitie avem in tara asta...) ma cautau si ma capaceau? daca opream masina langa ala si ma luam de el, nu veneau prietenii lui sa-l scoata d'acolo si astfel situatia se imputea si mai rau?

toate raspunsurile la aceste intrebari nu prea au o finalitate ok si la fel de "sanatoasa" precum ceea ce s-a intamplat cu adevarat. astfel, neimplicandu-ma cu nimic, hotul a furat ce a gasit si nimeni nu si-a pus viata in pericol, asa cum s-ar fi putut intampla.

nu pot sa nu ma gandesc la intrebarea aia "de ce sa planga mama?" si sa spun, chiar daca suna usor arogant, ca eu nu-mi puteam pune viata in pericol pt ca acei oameni nu au fost suficient de prevazatori astfel incat sa nu fie furati. bineinteles ca nimanui nu-i trecea prin cap ca ar fi putut fi furat in acel fel si in acel loc, si nu-i invinovatesc pt asta. dar daca hotu' ala le-a furat banii cu care plecau in concediu? nu e vina lor ca nu au avut mai multa grija de averea pe care o transportau, tinand cont ca sunt in ROMANIA, tara tuturor posibilitatilor, in special a celor negative?!!?

la intoarcere, chiar in acelasi loc, mai trasesera alti oameni sa manance. insa astia aveau masina parcata exact langa ei si cat mai departe de carosabil, nu la 1 metru de acesta cum o lasasera ceilalti. asa cum aveau ei masina trasa hotul nu putea sa deschida decat portbagajul, insa e mai greu sa-l ridici astfel incat sa umbli inauntru dar nici sa-l inalti foarte mult ca sa nu devina vizibil.

----------------------------------------------------------------

ideea e ca nu am facut nimic pt a opri furtul, dar nici nu mi-am pus viata in pericol.
bine...altfel as fi actionat daca eram martorul unei agresiuni fizice, ca viata e mai importanta si mai valoroasa decat orice pe lumea asta. sunam la politie, ma opream acolo si il bruscam pe atacator cu masina, faceam eu ceva pt a opri agresiunea si pt a scapa cat mai teafar.

o alta idee e si ca toti oamenii trebuie sa-si aiba grija de bunuri si sa nu se astepte ori sa aiba pretentia ca ceilalti sa intervina atunci cand sunt jefuiti. nimeni nu vrea sa-si puna viata in pericol pt ca celalalt nu are grija de el. bineinteles ca situatia se schimba atunci cand se ajunge la agresiune fizica, unde nu mai sunt de acord cu aceasta pasivitate.
justitia din Romania e asa cum o stim cu totii, de tot cacatul, iar hotii sunt cat se poate de smecheri, asa ca cel mai bun lucru pe care il poate face un roman e sa fie intotdeauna cu ochii in patru atunci cand are valori asupra sa, ca imediat se gaseste vreun smecher care sa-l faca.

--------------------------------------------------------------

si pe mine erau sa ma faca odata unii, pe marginea drumului...

eram pe autostrada si trasesem masina pe margine pt ca-mi zburasera niste cutii din bena si voiam sa ma intorc dupa ele. cand am coborat din masina am ridicat geamurile si am incuiat masina. am facut asta din reflex, caci nu ma gandeam eu sa vina cineva si sa umble la masina, pe marginea autostrazii...
m-am indepartat cam 60 de metri in spatele masinii. vreo 7 minute cred ca am stat plecat de langa ea tot cautand cutiile care zburasera. in timpul asta nu m-am uitat nici o clipa la masina, eu fiind atent sa gasesc ceea ce cautam.
cand m-am intors, cu stupoare am vazut cum de langa masina mea pleaca 2 tipi cu intentia vadita de a traversa autostrada si de a se duce pe partea cealalalta unde era o masina stationata. daca i-am vazut ca pleaca cu mainile goale nu m-am alarmat si am asteptat sa ajung la masina ca sa vad ce au facut. bineinteles ca se uitasera la cutii, pe una dintre ele desfacand-o la un colt ca sa vada ce e inauntru.

ce m-a uimit si mai tare e faptul ca ei au traversat autostrada ca sa vina sa se uite la ce aveam eu in bena. sau iesisera de undeva de pe camp si se duceau pe partea cealalta unde ii astepta acea masina?
oricare ar fi raspunsul, ideea e ca hotii nu dorm si nici nu rateaza vreo ocazie de a te jefui. asa ca cel mai bine e ca fiecare sa fie cat mai atent cu bunurile sale.
vorba aia: daca nu feresti capul, belesti p**a!

2 comentarii:

fii sincer(a)!