luni, mai 4

Nordwand (2008)

un film in care niste cataratori au parte de avalanse si viscole, de accidente si de frig tocmai pe creasta muntelui la peste 3000 de metri, pai un astfel de film nu poate fi decat unul dramatic. iar sa spui despre un astfel de film ca e prea dramatic, in conditiile in care muntele e munte si-l stoarce pe om de toate puterile din el, mi se pare pueril. pe munte, la inaltime, atarnat de niste corzi si sustinut doar de "bucati" de metal batute cu pioletul, drama poate capata proportii ce nu pot fi imaginate de cei care stau la poalele muntelui si se uita in sus la varful lui. asa ca North Face (2008) e un film bun, dramatic ce-i drept, insa in nici un caz exagerat data fiind povestea lui, bazata pe fapte reale de altfel...
in 1936, in plina campanie de pregatire a Germaniei pt Olimpiada, doi cataratori germani pornesc ascensiunea muntelui Eiger, de pe fata de nord a acestuia. nimeni pana atunci nu mai cucerise acest munte si de pe acea parte, traseul fiind foarte dificil. ei vor fi urmati indeaproape de o echipa austriaca, unul dintre membri reusind sa se accidenteze inca de la inceput. intrucat acesta nu mai putea continua ascensiunea, dar nici sa coboare de unul singur, cele doua echipe se unesc pt a-l ajuta pe cel ranit sa ajunga in siguranta la baza muntelui. cum vremea nu le e deloc favorabila, conditiile se vor inrautati. rau de tot.
din punctul meu de vedere filmul e foarte bine realizat. m-a tinut in tensiune si m-a facut sa-mi tremure picioarele cand vedeam cat de greu le este cataratorilor. m-a cucerit, cu alte cuvinte. povestea e frumoasa nu numai pt cei care iubesc muntele, dar si pt cei care cred in camaraderie, devotament, onestitate si sacrificiu. plus ca mai are si mici accente romantice :)
i-am dat nota 9!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fii sincer(a)!