marți, aprilie 21

The Curious Case of Benjamin Button (2008)

se prea poate, zic eu, ca gusturile mele in materie de filme sa se fi rafinat de-a lungul timpului si experienta vizionarii a peste 1000 de filme sa inceapa sa-si spuna cuvantul. astfel ca nu pot sa mai inghit chiar toate gogosile pe care mi le vand filmele, am inceput sa devin mai critic, mai pretentios si mai greu de multumit.
asa se face ca aproape nici un film nou (facut in 2008) nu m-a incantat indeajuns de mult incat sa zic "wow! ce capodopera", nici macar filme de Oscar si alte premii. acum...n-o fi vina doar a gusturilor mele pretentioase pt faptul ca nu reusesc sa ma mai bucur asa cum trebuie de un film produs recent, dar nici filmele nu mai sunt ce-au fost, asa cum am mai spus-o. filmele sunt din ce in ce mai slabe si cu greu se mai poate vorbi de capodopere cinematografice, iar asta imi este din ce in ce mai clar. cel putin in America se intampla treaba asta, la Hollywood, ca in Europa si pe celelalte continente inca se fac filme bune care te lasa cu sufletul la gura sau care macar te trateaza corect.

*************

am vazut si eu The Curious Case of Benjamin Button (2008), o alta (asa zisa) minune cinematografica a anului trecut, un film care a rupt gura targului, care a facut sa se reverse rauri de popcorn & cola si voturi pe IMDB si bani pe bilete. Benjamin Button asta nu e altceva decat un film mare (ca sa nu-i zic direct "lung" si sa fiu rautacios) cu o poveste (hai sa-i spun) fabuloasa despre dragoste, despre timp si despre o viata traita deandoaselea. dupa ce s-a terminat filmul nu m-am simtit nici macar incantat, daramite mai destept, mai emotionat, mai cu o alta viziune asupra vietii. daca traiam la tara, dupa ce opream filmul ma duceam direct sa fac curat in grajd la vaca fara a simti vreun moment ca in ultimele 2 ore si jumatate din viata mea eu am vazut un film artistic. cam asa as putea rezuma experienta vizionarii filmului.
chiar daca povestea e destul de interesanta si captivanta, nu e atat de puternica incat sa lase in tine ceva din ea. e un film usor, asadar, care m-a impresionat doar prin durata, prin Cate Blanchett (:X), prin imagini si detalii, adica vizual. si cam atat, ceea ce nu e deloc ok pt un film care se vrea a fi mare. daca e sa mai fac o comparatie as spune ca Benjamin Button seamana cu un sandvis cu sunca lung de 13 km, ceea ce e impresionant intr-adevar, dar tot un sandvis cu sunca ramane.
din punct de vedere vizual filmul e dragut, e prezentabil si chiar ar merge pus unor pusti pe care vrei sa-i tii ocupati un timp indelungat. asta fiind cam singurul atu al filmului. poate si pt ca e lung acesta nu reuseste sa fie puternic si viguros pe toata durata lui, astfel ca din cand in cand mai are faze care te cam lasa in aer.

i-am dat nota 7!

5 comentarii:

  1. saliu treispeule! am venit cu iepurasul la colindat :P

    RăspundețiȘtergere
  2. DIIIIIIIIIIIIIIIID DIIIIID DIIIID DID DID DID

    >>>>>>>>>>>>>:D<<<<<<<<<<<<<

    sa stii ca eu te-am colindat mereu, chiar daca nu ti-am mai si scris asta ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. stiu domle, ca urmaresc traficul! :) si eu pe tine. din pacate nu mai apar filme faine faineee :(

    RăspundețiȘtergere
  4. nici pe mine nu m-a dat pe spate filmul. le prefer pe cele mai vechi si un pic mai profunde

    RăspundețiȘtergere
  5. normal ca filmele mai profunde sunt mai frumoase, pt ca suntem oameni si trebuie sa gandim, nu vite ca sa rumegam.

    acu' am vazut si eu ca "Pe aripile vantului" a fost facut in 1939. filmu' asta reuseste sa impresioneze oamenii si dupa 70 de ani...

    RăspundețiȘtergere

fii sincer(a)!