miercuri, septembrie 3

Pleasantville (1998)

ce mi-e ca i-au spus Pleasantville (1998), ce mi-e ca i-ar fi spus Cutia Pandorei, pt mine tot aia e. ori Pleasantville ori Cutia Pandorei tot aia ar fi fost. ca viata din filmu' asta e asa ca o cutie plina cu toate rautatile din lume.
Pleasentville e un oras perfect, cu oameni perfecti ce traiesc o viata perfecta. in Pleasantville nu exista culori, totul e alb-negru, nu exista jafuri, crime, incendii, inundatii, coruptie, violuri, injuraturi. totul e la locul lui, oamenii se respecta, traiesc o viata linistita, nu stiu ce e aia sex, minciuna, rautate, ura, invidie, gelozie, adulter. ce sa mai...duc o viata liniara de cand se trezesc si pana se culca, dar totusi fericita. oamenii aia sunt fericiti pt ca nu stiu nimic mai mult decat le trebuie.
dar ce te faci cand in viata asta plata si perfecta intervine un om care nu e perfect si liniar la fel ca tine? evident ca iti da lumea peste cap si iti arata toate cele rele si bune cate exista pe lumea asta si vrand nevrand ajungi sa te schimbi si sa gusti putin cate putin din the other side.
atunci cand Pandora a deshis Cutia si toate rautatile au navalit peste oameni, cam asa s-a intamplat si in Pleasantville cand unii oameni incep sa se coloreze, sa fie diferiti, iar ceilalti nu-i inteleg si incep sa dea nastere rautatilor. toate scenele alea pe mine m-au bulversat. e ciudat si totodata frustrant sa vezi atatea rautati in actiune intr-un timp atat de scurt, si cu exemple clare ale genezei acestora. am vazut rasism, am vazut xenofobie, misoginism, ingradirea libertatii si amoc.
pt mine asta a fost atractia principala pt acest film si cred ca ideea din care a fost facut, dorinta de a arata cum se schimba lumea in rau si de ce. vorba cantecului, "people fear what they don't understand, hate what they can't conquer" (Nas ft. Puff Daddy - "You Can Hate Me Now")
i-ar fi trebuit filmului mai multa logica in expunerea povestii, in sensul ca sunt niste faze care scartaie la capitolul credibilitate. dar se poate trece cu usurinta peste asta si sa te bucuri de film asa cum trebuie. e un film bun, care te invata multe lucruri si te pune pe ganduri, iar cand vezi cum face asta iti dai seama ca nu te-ai fi asteptat la asa ceva si tocmai d'aia ajungi sa il respecti, ca desi e comic si amuzant totusi e cat se poate de serios.
i-am dat nota 8!

2 comentarii:

  1. :D bine ca ti-a placut. pt asta imi zici inca 100 de filme bune mie :))

    RăspundețiȘtergere
  2. io as avea cam 853 de filme bune pe care sa ti le recomand. dar n-o sa ti le zic, o sa ti le arat ;)

    vezi c-o sa te sun pe nr ala de i l-ai lasat lu' mama cand m-ai cautat acasa si eu n-am fost :))

    RăspundețiȘtergere

fii sincer(a)!