duminică, decembrie 30

murim si ne intrebam de ce



cum spuneam si mai jos, ne ducem pe pula! dupa ce ca ne incalzim planeta in draci, acum trebuie sa facem fata si la racirea globala. stiu ca suna aiurea incalzire globala...racire globala, dar e cat se poate de adevarat ca ambele fenomene se intampla in timp ce eu scriu acest blog, altii cad prada consumerismului prin hypermarketuri si un pusti de 7 ani arunca ambalajul de la ciocolata pe jos.
de incalzirea globala toata lumea e constienta, cercetatori si oameni de rand deopotriva. dar de global dimming sau racirea globala stiu doar cativa dintre cercetatori. acestia au observat ca desi ne aflam in plina incalzire globala din cauza poluarii, atunci cand aceasta lipseste dam peste altceva si mai al naibii, intunecarea globala. global dimming, racire globala si intunecare globala sunt termeni definitorii pt acelasi proces: puterea energiei solare scade!
despre asta e vorba in acest documentar. Dan Messer a facut un rezumat al acestuia pe blogul lui. iar pe Wikipedia pot fi gasite date mai amanuntite despre aceasta noua sula in coastele noastre.
poluarea produce gaze de sera care impiedica caldura solara sa mai iasa din atmosfera si astfel ajungem sa blestemam caldura insuportabila din masina atunci cand ne plimbam cu ea prin oras, si sa dam la draci p'aia din cauza carora ne e noua cald. pe langa aceste gaze poluarea mai contine si micro-particule care ajung in norii aia pufosi pe care-i admiram in zilele de vara. aceste micro particule sunt acoperite de apa, dar nu suficienta pt a se forma ploaia si ele sa cada pe pamant (fenomenul este explicat mai bine in documentar). astfel acoperite partial de apa particulele astea formeaza o oglinda uriasa care reflecta energia solara si o impiedica sa mai ajunga pe pamant.
ma gandesc acum la bateriile solare si cat de faine pot ele sa fie. dar daca avem de-a face cu dimarea soarelui oare isi mai au ele rostul? :(
vorba lu' Gogu Kaizer, "mori in bezna"...

e futere pe utere, ce sa mai. chiar ma bucuram la inceputul iernii cand am vazut cat de mult poate sa ninga. am zis ca incalzirea globala a scazut si de aceea am avut mult mai multa zapada decat anu' trecut. iarna asta e ok, aproape ca una normala...insa mi-e frica de ce o sa fie la vara. chiar daca imi place sa cred ca zapada asta multa o avem pt ca s-a redus poluarea, sunt sigur ca la vara or sa moara si mai multi oameni din cauza caldurii.
puterea e in mainile noastre, fir-ar sa fie! noi, oamenii, suntem singurii responsabili si singurii care mai putem scoate planeta asta din cacatul in care am bagat-o. chiar daca suntem mici si actiunile noastre ecologice nu se pot compara cu ale marilor industriasi, daca toti impreuna devenim mai ecologici (si nu cu vorba, cu fapta) si iesim din starea de resemnare in care multi se afla, sunt absolut sigur ca vom putea oferi o lume mai curata si mai aerisita copiilor nostri.
cercetatorii spun ca peste 100 de ani temperaturile vor deveni cu greu suportabile. asta inseamna ca eu pot sa mai am copii si nepoti dar de stranepoti nici nu mai poate fi vorba...ce rost are sa mai faci copii cand tie iti este greu sa respiri de cald?!
stiu ca viata e grea si oamenii au pe cap probleme mai importante cum ar fi intretinerea, ratele, bolile. dar un bec economic iti micsoreaza factura la curent, un robinet inchis atunci cand nu ai nevoie de apa iti reduce consumul din contori, un obiect electrocasnic cu clasa de energie A+ iti va amortiza investitia mai repede decat unul mai ieftin si care consuma mult, un autoturism ecologic nu-ti va împuţi aerul pe care-l respiri.

toata lumea zice:
"de ce sa nu mai arunc hartii pe jos cand si ala arunca?" nu mai arunca pt ca asa vei fi mai smecher decat ala, faci ceva ce nimeni nu poate sa faca! nu mai arunca pt ca nu consumi nici un procent din energia ta daca mai tii hartia in mana pt inca 20 de metri cand vei da peste un cos de gunoi! nu mai arunca pt ca se poate ca o batranica neatenta sa calce peste hartia aruncata de tine, sa cada si sa-si fractureze ceva (batranica poate fi chiar mama ta...)! nu mai arunca pt ca si altii vor face ca tine si acolo unde ai aruncat tu primul se va strange un morman de gunoi si de infectii care te pot imbolnavi!
"de ce sa nu mai mai merg cu masina?" nu mai fa drumuri inutile cand poti sa mergi pe jos, cu bicicleta, cu transportul in comun sau cu un coleg care merge in aceeasi directie! nu mai fa drumuri inutile pt ca de pe strada poti sa te uiti mai bine si cat vrei dupa gagici, fara sa te mai expui riscului unui accident! nu mai fa drumuri inutile pt ca muzica poti asculta si la un player portabil! nu mai fa drumuri inutile si mergi pe jos ca sa scapi de burta pt ca oricat de mult ai vrea tu, burta e un semn al prostiei si al sedentarismului si nu al bunei stari! nu mai fa drumuri inutile si mergi pe jos ca sa te vada toti barbatii si sa-ti admire trupul tau frumos in care bagi o groaza de bani, timp si energie (claxoane si fluieraturi auzi si cand esti in masina)! nu mai fa drumuri inutile pt ca oricum prinzi aglomeratie si iti irosesti viata stand la semaforuri si iti distrugi sistemul nervos cand te enervezi pt ca ai ramas blocat in trafic!
"de ce sa nu-mi mai iau masina mare si care sa consume mult?" ia-ti o masina mai mica si mai ecologica ca sa ai loc cu ea in trafic atunci cand te grabesti si nu poti sa te deplasezi decat cu masina personala! ia-ti o masina mai mica si mai ecologica pt ca o masina mare cu un consum ridicat nu te face mai smecher si nici nu-ti compenseaza lipsurile! ia-ti o masina mai mica si mai ecologica ca sa respiri un aer cat mai curat!


daca noi, cei care suferim de pe urma poluarii, a incalzirii globale, a intunecarii globale, nu facem ceva pt a ne feri de astea, atunci cine s-o faca?

de la Adi am primit un link interesant, un site ( breathingearth.net ) care iti arata nivelul poluarii, al natalitatii si mortalitatii in tarile globului. de cand eu am inceput sa scriu aceasta fraza s-au nascut 60 de oameni, au murit 20 si 11.000 de tone de CO2 au fost emise in atmosfera...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fii sincer(a)!