marți, decembrie 25

3:10 to Yuma (2007)


3:10 to Yuma (2007) nu e un film foarte inteligent. ii lipseste logica, substanta, uniformitatea, umorul. e slab, ce sa mai! habar n-am ce cauta in Topul IMDB. i-am dat nota 6.
ca western e ok, dar ca film e tare nasol. in timp ce-l urmaream mi-am adus aminte de 300 (2006), de cat de penibil a putut sa fie acel film.
firul narativ al "Yumei" e intrerupt si innodat de multe ori de-a lungul filmului. se intampla tot felul de chestii care in mod normal nu si-ar avea locul in logica firului narativ, dar care se intampla no matter what. regia e slaba! voiam sa spun de scenarist ca e slab si n-a stiut sa-l indrume pe regizor, dar cum acest film e un remake, in mod clar regizorul e de vina. atat a putut el.
de cate ori ma uit la un film ma pun in pielea personajelor, imi gasesc un loc in desfasurarea actiunii. daca intr-adevar as fi fost un personaj in acest film, ori filmu' ar fi fost mai complex ori ar fi durat o jumatate de ora. si asta pt ca as fi fost cel mai inteligent d'acolo si daca s-ar fi procedat asa cum gandeam eu actiunea ar fi fost redusa la jumatate. personajele sunt proaste rau de tot.

despre ce e filmu':

Ben Wade (Russell Crowe) are o banda de 7 pistolari smecheri cu care a reusit sa fure vreo $500.000 din banii pt constructia cailor ferate. Dan Evans (Christian Bale) e un barbat familist, onest si cu principii. din pacate e dator la un mahar din sat si asta ii da foc la hambar. cum asta nu era de ajuns, toate vitele fug d'acasa pe camp. plecat sa le caute, Evans si cei doi baieti ai lui vad cum Ben Wade tocmai jefuieste o diligenta plina cu bani.
primul mister al filmului: Wade se foloseste de vitele lui Evans ca sa puna mana pe diligenta. intrebarea este, el le-a furat sau pur si simplu le-a gasit p'acolo si s-a folosit de ele? daca le-a furat, inseamna ca tot el a dat foc hambarului. sau era pe mana cu maharul caruia Evans ii era dator si fiecare si-a luat partea?
Wade ii vede pe cei trei, le ia caii si îi lasa in pustiu. astia dau peste singurul supravietuitor al jafului si il ajuta sa ramana in viata. intre timp, si pt ca orice succes trebuie udat, cei 7 cu Ben Wade in frunte se duc sa se cinsteasca. dar nu inainte de a-i pacali pe serif si reprezentantul cailor ferate, care astepta banii, sa se duca la locul faptei. bun, dupa ce-si impart ei banii fiecare pleaca la treaba lui lasand-ul pe sefu' lor sa bea in continuare. acum urmeaza un moment placut si frumos al filmului: apare prima femeie din acest film care e foarte frumoasa si gratioasa in a-si etala feminitatea. normal ca ea cade prada farmecelor lui Wade. ăsta are un fel al lui de a cuceri femeile, le zice ceva de o cantarea cu ochi verzi dintr-un oras pe unde a fost el. din raspunsul vag al femeii s-ar putea intelege oarecum ca ea are o slaba legatura cu cantareata in cauza.
Wade isi face de cap cu tanti asta timp in care serifu' si oamenii lui isi dau seama ca au fost pacaliti si se intorc in oras. cu "ajutorul" lui Dan Evans reusesc sa-l prinda destul de usor pe cel mai temut raufacator al acelor vremuri. nu tu impuscaturi, nu tu batai, pur si simplu il salta ca din oala. sa fii fost eu Ben Wade, cel care impusca oameni cu "Mana lui Dumnezeu" (asa il chema pe pistolul lui), m-as fi simtit prost de-a binelea sa fiu prins atat de usor.
imediat se alcatuieste un comitet de insotire care sa-l duca in gara din Contention si sa-l urce in trenul de 3 si 10 spre puscaria din Yuma (de unde si titlul filmului). comitetul e alcatuit din: Evans, supravietuitorul jafului, doctorul veterinar care l-a salvat pe cel de dinainte, reprezentantul cailor ferate...si cred ca astia sunt toti.
Charlie Prince, cel mai loial om al lui Ben Wade, observa toata treaba asta si asteapta, de undeva de pe un deal, momentul propice in care sa-si salveze seful. ca sa-l pacaleasca comitetul face o schema:
(al doilea mister/moment penibil al filmului) il aduc pe Wade la casa lu' Evans intr-o diligenta si fac ei astfel incat Charlie Prince sa creada ca in diligenta care va pleca mai departe e chiar seful lui iar oamenii care au ramas se vor duce in casa, ca sa se petreaca. interesant e ca faza se petrece cu spatele la Charlie Prince (ce-o fi vazut asta numai el stie) iar dupa ce diligenta pleaca Wade e escortat pana in casa ca un raufacator ce este. adica astia il tin strans de maini ca sa nu fuga, el poarta aceleasi haine, doar ca are o alta palarie pe cap, iar Charlie Prince nu se prinde deloc de schema astora si pleaca sa urmareasca diligenta :|
in casa, Wade o vrajeste si pe nevasta lu' Evans folosind aceeasi faza cu dansatoarea cu ochi verzi. de data asta ramanem nu impresia ar fi posibil ca ea sa fie intr-adevar femeia pe care ăsta o cauta (ce treaba asre asta cu actiunea, nu stiu).
intr-un final pleaca toti inspre Contention. pe drum sunt nevoiti sa foloseasca o scurtatura prin teritoriul apaşilor. noaptea, vreo trei dintr-astia s-apuca sa-i impuste. Evans e ranit iar Wade are grija ca cei trei sa nu-i mai supere d'acum incolo.
din nou avem parte de un moment lame: Evans sta ranit in bratele lu' fiso (care fugise d'acasa sa-i prinda din urma) si in loc sa-i dea lu' Wade
cheile de la catuse, el le arunca. asta se enerveaza si ii da un sut in meclă din care cauza asta lesina. cand se trezeste ia-l pe Wade de unde nu-i...el fugise binemersi cu cai cu tot. acu', intrebarea este cum a reusit asta sa fuga si ce naibii au facut ceilalti oameni de nu l-au oprit? doar plecasera sa-l duca la puscarie, trebuiau sa nu-l scape din ochi...dar el pleaca ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

(deja incep sa ma plictisesc sa tot scriu despre fazele astea penibile)

in fine...ajung ei la Contention unde va avea loc punctul culminant al prostiei filmului. cum necum, Wade intoarce armele impotriva bandei lui care venise sa-l scape si se suie singur in trenul care trebuie sa-l duca la puscarie. ce l-a motivat, de ce si-a impuscat amicii, probabil nu vom afla vreodata.
cred ca filmu' asta ne ia de prosti pe noi cei care-l privim pt ca nu ne ofera motivele pt care multe dintre fazele din film se intampla. pur si simplu noi trebuie sa credem si sa luam de bun ceea ce se intampla si sa nu ne indoim de ceva. ori, "ma indoiesc deci gandesc" spune o vorba desteapta...si cum filmu' asta nu ne lasa sa gandim, in mod clar el este facut pt prosti si pt cei care vad filmele doar ca pe un motiv de a manca popcorn.
cum am spus si mai sus, ca western este bun. muzica, decorurile, personajele, impuscaturile sunt ca in filmele western alea vechi, originale. daca s-ar mai face un western in care sa gasim toate acestea dar cu o actiune mai inteligenta decat cea din filmul mai sus "varsat", am putea spune ca acest gen renaste si tinerii de azi se pot bucura la cinematograf asa cum au facut-o parintii nostri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

fii sincer(a)!