luni, noiembrie 2

ne trebuie un alt dumnezeu

ma gandeam azi, dupa ce am asistat la lipsa de bun simt a unui concetatean, ca noua ne-ar trebui un alt dumnezeu, un dumnezeu care sa le dea oamenilor cate un banut de fiecare data cand fac un lucru bun ori dau dovada de bun simt, dar care sa le ia zece banuti atunci cand fac prostii.
probabil ca un astfel de dumnezeu ar avea un succes mai mare decat Cel actual, si nu ma refer la notorietate, ci la adepti si credinciosi in el.

ma gandesc eu ca oamenii ar face mai multe lucruri bune daca cineva i-ar plati pt asta. spre exemplu, atunci cand un om vrea sa arunce o hartie pe jos, el sa primeasca un banut pt ca nu mai face asta si ca o arunca la cos. asa, existand o rasplata materiala pt un gest de bun simt (chiar daca e facut de un om nesimtit care habar nu are ce e aia simt civic si respect pt natura), poate ca oamenii ar fi mai atenti la gesturile lor, iar numarul mitocanilor s-ar mai reduce. si nu doar al celor care arunca mizerii pe jos, ca oameni lipsiti de bun simt activeaza in toate domeniile nesimtirii...

dar de ce totusi un dumnezeu care sa dea banuti pt faptele bune?

pai pt ca Dumnezeul de acum, care promite viata vesnica dupa moarte, Rai, activitate de inger si toate cele, nu mai e luat in serios de foarte multi oameni (ca sa nu spun de toti). in fiecare zi vad oameni badarani, nesimtiti, oameni care actioneaza de parca n-ar avea nici un Dumnezeu. e plina tara de hoti, de mincinosi, de oameni fara suflet care incalca poruncile Domnului fara nici un fel de regret. ca sa nu mai vorbesc de acei asa zisi credinciosi care se calca in picioare si nu-si acorda respect atunci cand se duc sa atinga moastele vreunui sfant.

degeaba se construiesc biserici si se numesc noi sfinti, daca oamenii nu dau inapoi cu pacatele. degeaba isi pun soferii zeci de cruci in parbriz si oamenii poarta la maini bratari cu Maica Domnului iar altii cruci de aur la gat, daca cu masina aia nu acorda prioritate pietonilor ori ii stropesc atunci cand ploua, daca cu mainile alea te fura sau iti dau palme.
degeaba le mai promite Dumnezeu multa fericire in viata de apoi, daca prin actiunile lor lipsite de smerenie oamenii fac fix pe invers de cum ar trebui pt a ajunge in imparatia Lui.

asadar, zic eu, ca ne trebuie un alt dumnezeu. nu cred ca lucrurile se vor mai indrepta candva si ca oamenii vor fi din nou buni (asta daca au fost vreodata ...?!!?), asa ca se cere un alt stimulent care sa-i determine pe oameni sa aiba bun simt.

si care stimulent ar fi mai bun decat banul ?
...

-----------------------------
bineinteles ca ideea asta e utopica si in nici un caz nu se vrea a fi o erezie sau blasfemie. doar sunt indignat de starea bunului simt, a moralitatii si a degradarii credintei in Dumnezeu.

6 comentarii:

  1. oh nu, nu banii. eu as arde toti banii din lume. deci nu rasplata, nu amenintarea.

    si acum o sa spun un lucru care o sa iti lezeze sensibilitatea: nu exista dumnezeu. binele si raul sunt doar concepte inventate de mintea omului.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu mi-ai spus nimic din ce nu stiam deja :P

    pai daca cu rasplata nu, cu amenintare nu...atunci cum or sa devina oamenii mai buni? din proprie initiativa? lol

    RăspundețiȘtergere
  3. ihi, intr-o lume ideala, exact asa ar fi. spiritul uman e intr-o continua stare de degradare, peste tot, lucru observabil in atatea aspecte. poate ca e normal, ma gandeam eu acum la cafea.

    asa ca, scapa cine poate si cine stie.

    RăspundețiȘtergere
  4. e de-ajuns sa existe legi care sa fie respectate si mai ales APLICATE!

    dumnezeu daca exista sau nu este mai putin important. dumnezeu nu trebuie sa fie o sperietoare. serveste la alte lucruri...

    RăspundețiȘtergere
  5. tu ai mare dreptate, dar in cazul asta cumva banul ar deveni un fel de dumnezeu. nu ca nu ar fi deja pentru mare parte dintre oameni...
    ar trebui totusi ca oamenii sa actioneze benefic din launtru, nu pentru rasplata, indiferent de natura acesteia. stiu ca e utopic ceea ce spun, dar face bine la sanatate sa mai crezi, macar din cand in cand, in asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  6. Ana, chiar am vrut sa scriu si de legi, sa stii, dar am uitat.
    da, chiar ar fi de ajuns sa fie aplicate si respectate legile, dar uite ca nici asta nu merge. m-am gandit la un alt dumnezeu pt ca frica de Dumnezeu e mai puternica decat frica de lege, la noi romanii.

    Lollitta, oamenii ar trebui sa simta si sa faca multe...MULTE.

    RăspundețiȘtergere

fii sincer(a)!