vineri, octombrie 16

Julie & Julia (2009)

filmu' Julie & Julia (2009) e ca o cina fara carne, ca o prajitura fara zahar, ca o mancare fara sare si piper. e slab, n-are pic de haz, nu are suficienta putere sa-ti imprime vreun sentiment si tot ceea ce reuseste sa faca e sa te plictiseasca, ori sa te indrepte spre bucatarie...dar daca l-ai vazut vreodata pe Jamie Oliver doar vei ridica superior din spranceana. singurul ingredient cu adevarat savuros este Meryl Streep, doar atat. si un pic Stanley Tucci.
i-am dat nota 7!

UPDATE:

nu m-a impresionat filmul si pt ca n-am inteles din acesta cine ar fi cele doua personaje si de ce sunt ele atat de importante pt cultura americana, sau cel putin Julia Child. mi s-a spus in film ca ea a revolutionat bucataria americana, dar de ce? doar pt ca a pus unt in mancare, doar pt ca a fost o femeie neconventionala si...doar pt ca asa spune filmul? eu sunt european, eu nu stiu despre America mai multe decat am vazut la tv, iar daca e sa vorbim de bucataria acestei tari eu am auzit doar de Martha Stewart. daca nu scria la inceput ca filmul e bazat pe fapte reale, lezne as fi crezut ca Julia Child e un personaj al scenaristei. asadar, nu am percutat la unele faze cu si despre Julia pt ca habar n-am avut cu cine am de-a face...
si inca ceva legat de Julia si talentul ei pt gatit. femeia asta a fost prezentata ca fiind cea care a revolutionat modul de a gati al americanilor. si a reusit sa faca asta publicand o ditamai cartea de retete frantuzesti adaptate pt compatriotii ei. ce scria in cartea aia de a reusit sa fie atat de influenta, iarasi nu pot spune pt ca nu mi s-a aratat, asa ca a trebuit sa iau de buna toata faima Juliei. ca si bucatareasa, Julia a fost prezentata doar ca o femeie careia ii face placere sa gateasca si care e in stare sa despice un crab.
de unde priceperea ei in ale gastronomiei, nici asta nu pot spune pt ca n-am vazut-o pe Julia sa faca ceva special, sa puna un condiment anume ori sa aiba un siretlic al ei prin care sa faca mancarea spectaculos de delicioasa si astfel sa-mi dau seama de unde ii vine reputatia. doar a precizat la un moment dat ca friptura iese mai crocanta daca lasi carnea sa se usuce si inca ceva legat de ciuperci. pana si Ratatouille, care e un sobolan, mi s-a parut a fi un bucatar mai talentat decat Julia.

n-am mai inteles nici de ce blogul Juliei a avut un succes atat de mare incat sa se faca un film despre el. bloguri culinare sunt o groaza pe lumea asta, dar de ce tocmai al ei a fost cel ecranizat? in mod sigur pt ca asa a vrut scenarista, d'aia... ca asa cum a fost prezentata Julie in film, ea e doar o fata obisnuita cu talent la scris si pasiune pt gatit, insa nicidecum pt gastronomie, ca nu a facut altceva decat sa respecte retetele intocmai, neimprovizand deloc. si a mai primit si o groaza de propuneri si oferte de a scoate carti, de a da interviuri si alte cele. de ce? pt ca era personajul secundar, d'aia...

cica filmu' asta e o comedie, si una buna chiar. ...o fi, nu zic nu. insa eu nu am ras deloc pe durata filmului, ba chiar m-am plictisit si mi-am dorit sa se termine ori sa se intample naibii ceva extraordinar ca sa pot spune ca am vazut ceva fain in film. dar, ciuciu!

acum, dupa ce am scris toate astea, imi dau seama ca asta e un film din categoria aia "daca asa spun, inseamna ca asa e", in care personajele sunt smechere de la bun inceput si nu se mai dezvolta pe parcurs. iar asta e de cacao.

3 comentarii:

  1. mai dar si tu... eu renunt cand nu imi place un film sau o carte. si nici macar un pont pt gatit nu a fost in filmul asta?

    RăspundețiȘtergere
  2. a ba da, chestia cu carnea. azi cuplez cu intarziere.

    RăspundețiȘtergere
  3. l-am vazut la cinema...si am platit ca sa-l vad :))

    RăspundețiȘtergere

fii sincer(a)!