sâmbătă, martie 21

Ta'm e guilass (1997)

Ta'm e guilass (1997) este primul film al lui Abbas Kiarostami pe care il vad. titlul filmului inseamna Taste of Cherry.
filmul are patru personaje, un om care vrea sa se sinucida si trei oameni pe care el incearca sa-i convinga sa-l ingroape dupa ce nu va mai fi...daca isi va duce planul la capat. primii doi il refuza (speriati de asemenea grozavie si nefiind de acord cu pangarirea cadoului pe care Allah i l-a facut omului), iar al treilea accepta, profitand de ocazie pt a-i povesti cum si el la randul lui a vrut sa se sinucida. el nu si-a mai dus planul la capat pt ca soarta si Allah au facut ca pomul in care se suise pt a se spanzura sa fie un dud, si acest dud sa aiba fructe atat de dulci si de delicioase incat viata insasi sa devina la fel de apetisanta precum dudele.
cam atat am stiut eu despre acest film inainte de a ma apuca sa-l vad. m-a intrigat ideea "nu m-am mai sinucis pt ca mi-a placut gustul dudelor" si m-a facut sa ma gandesc cat de frumos poate sa fie sa simti cum micile placeri dau savoare vietii si sa constientizezi ca o intreaga existenta poate fi facuta mai dulce implinind placeri simple, cum ar fi savuratul cireselor vara.
sa vorbesti despre film si sa incepi sa-l despici nu stiu daca are vreun rost, el este ca o mare de liniste si meditatie pe care mai bine o traiesti decat s-o povestesti.
filmul nu este pt cei care spun ca The Dark Knight este "filmul vietii" ( lol :D ), este pt acei cinefili care inteleg ca filmul este o arta si ca orice arta, filmul trebuie sa-ti induca o stare de meditatie, sa te apuce de aripi, sa te inalte din viata cotidiana si sa te arunce intr-un cer de liniste in care sa plutesti liber.
i-am dat nota 9!

3 comentarii:

  1. i-ai dat o nota mare. asta ma face sa-l trec si pe lista mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. trece-l!

    iar daca gasesti si altceva de la Kiarostami, incearca fara ezitare ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. interesante au fost figuriel actorilor, in afara de cel din rolul principal, ceilalti chiar pareau neprofesionisti, adica perfecti in rolurile alese. cel putin ultimul parea, dupa chip, un tip cam abrutizat de viata, dar cu o poveste si cu o minte surpinzatoare.

    iar finalul, nu stiu.

    Spoiler, atentie: viata reala, filmata neprofesionist, cu aparate de amatori, parca, cu o imagine neclara , ba chiar cu ecranul nesters, parea sa fie mai urata si mai neatragatoare decat povestea filmului. desi cantecul soldatilor, soarele, tigara fumata relaxat, verdele aratau cat de frumoasa e viata cu adevarat. ciudat, nu?

    RăspundețiȘtergere

fii sincer(a)!