duminică, decembrie 21

Premiera (1976)

filmul Premiera (1976) are in centru o premiera, evident, a unei piese de teatru proaste si incerte, spectatorii si nici macar actorii nu stiu daca aceasta e o comedie sau o drama. si exact la fel este si filmul, la fel ca piesa pe care isi creeaza povestea. piesa este proasta pt ca actorii nu isi inteleg rolurile si pt ca mintile lor sunt in alta parte, iar filmul pt ca a fost facut in Romania comunista, ca asa el nu este un film rau.
si acest film, ca mai toate filmele romanesti vechi, sufera de boala aia care ii face pe actori niste simpli roboti care isi recita rolul iar pe regizor un neindemanatic manuitor de scenariu si actori. si, din pacate, filmul a fost facut in perioada comunista si asta se simte din plin. cenzura se vede cu ochiul liber si daca ar fi sa storci filmul ai putea chiar sa speli un wc intreg cu cenzura care se scurge din el. eu unu' m-am saturat de cate adresari cu "tovarase" am auzit...m-au exasperat!
dar chiar si asa, filmul reuseste sa fie unul ok. inca de la inceput m-a impresionat prin scenariu si ideea povestii. personajele aveau replici haioase si pline de talc, filmul parea a deveni o comedie savuroasa, iar ideea de a pune un actor sa joace intr-o piesa despre viata lui ratata, si el sa nu realizeze asta decat la sfarsit, mi s-a parut interesanta. din pacate filmul s-a stricat pe parcurs si, la fel ca si piesa de teatru, a dat-o din comedie in drama. lucrul acesta ar fi fost unul de efect daca regizorul ar fi stiut sa puna in valoare scenariul pe care l-a avut la indemana, caci scenariul este cel care pana la urma da valoare filmului.
si evident ca marii actori emeriti ai neamului nostru sunt cei care fac filmul digerabil: Dem Radulescu, Toma Caragiu, Carmen Stanescu (she was a fox =p~), Radu Beligan. mi-a mai placut si de nenea care l-a interpretat pe sufleur, insa nu stiu cum il cheama. dar, chiar daca actorii sunt buni si isi demonstreaza valoarea, sunt momente in care parca personajele lor sunt din alte filme si nu din asta. o fi probabil din cauza amestecului de comedie cu drama din care e facut filmu'.
i-am dat nota 8!

4 comentarii:

  1. in ce priveste premiera nu am nimic de adaugat intrucat a fost spus cam tot ce-as fi putut si eu opina..totusi, am vazut recent o coproductie-youth without yuouth-care merita vazuta, mai ales daca ai oarecare interes pt mistica,antropologie,samd si 'restul e tacere'-care nu exceleaza in niciun mod doar ca iti da un sfat:in loc sa iei un film romanesc de pe dc mai bine dai un ban si vezi o piesa de teatru buna jucata de aceeasi actori cu cei din filmul 'ratat' de acasa!
    ps:nah..nu esti singurul care zace in casa in fata filmelor in los ca 'iasa in oras'[expresia cu care ma freaca la cap ai mei zilnic]

    RăspundețiȘtergere
  2. Youth Without Youth asta e ultimu' film al lui Coppola, nu?
    meantime, searching on IMDB...da, asa e :) e filmu' ala pe care l-a facut in Romania.

    da-mi voie sa te contrazic. Restul e tacere exceleaza la toate capitolele posibile si imposibile din cinematografia romaneasca. poate ca nu e cel mai bun film romanesc, (uitasem de Reconstituirea cand l-am numit astfela), dar in mod sigur este cel mai bine facut film romanesc si unul dintre cele mai frumoase. pt un film romanesc, etse pur si simplu exceptional!

    vizionare placuta in continuare! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ok, e un film romanesc bun DAR, e exact acel gen de film care ma trimite cu gandul la ce pot face actorii aceia pe scena, in fata publicului..stii..genul ala de interactiune extraordinara dintre actor si spectator
    in fin..
    craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  4. filmul e film si teatrul e teatru.

    Craciun fericit! :)

    RăspundețiȘtergere

fii sincer(a)!