marți, octombrie 14

absurditati cu bani

daca tot a aparut criza asta financiara ca urmare a lispei banilor lichizi, de ce nu se tiparesc altii in locul celor lipsa? stiu ca asta ar duce la inflatie, dar puii mei, banii tot hartii sunt pana la urma si pot fi creati la fel de usor pe cat pot fi distrusi.
cum ar fi daca pt fiecare banca falimentara in parte s-ar printa exact suma de bani de care are nevoie pt a supravietui? ai fost proasta, n-ai stiut sa tii de bani, uite ca ti-am facut noi altii noi ca sa te joci din nou, insa cu mai multa responsabilitate.
stiu ca din punct de vedere economic e absurd ce spun eu aici, dar banii tot niste hartii sunt pana la urma. au disparut banii, hai sa facem altii, adica sa-i printam! sa redai banii unei banci falimentare mi se pare mai usor decat sa redai viata unui om care a murit.
sa zicem ca familia X a facut credit sa-si ia apartament cu 2 camere ca sa doarma confortabil toti cei 5 membri ai familiei. n-ar fi mai simplu sa se stearga datoria acestei familii printand niste bani, platindu-le datoria la banca si lasandu-i sa-si vada in continuare de viata?

ce putere fantastica pot avea banii astia! niste hartii care ajung sa controleze lumea, vietile oamenilor si fericirea lor.

oare cati bani costa o bancnota, indiferent de valoarea ei?

4 comentarii:

  1. profesorul meu de moneda&credit si economie monetara internationala ar face infarct daca ar citi postul asta

    :D:D:D

    RăspundețiȘtergere
  2. lol

    ia trimite-i linkul sa vedem ce se intampla :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Eeeeiii, si cum ii inveti si pe unii si pe ceilalti ce inseamna "responsabilitate"? Bancile se vor juca la fel cu banii cei noi iar familia isi va lua si doua Mertzanuri.
    Deosebirea este ca, din cate se pare, numai bancile vor primi bani noi...

    RăspundețiȘtergere
  4. pai...m-am gandit la un siretlic :P

    statul, in loc sa ofere bani bancilor, sa cumpere efectiv datoriile pe care acestea le au de incasat. aceeasi Marie, dar cu alta palarie. printeaza banii, ii ofera bancilor si nu le da mai multe detalii.
    adica statul plateste bancilor exact sumele pe care acestea le au de primit de pe urma creditelor, urmand ca in continuare acesta (statul) sa se ocupe de recuperarea datoriilor. numai ca statul va fi oleaca mai ingaduitor cu oamenii decat ar fi facut-o bancile. adica el are puterea de a printa bani cand vrea muschiul lui asa ca n-are de ce sa-i stranga pe oameni cu usa ca sa-si plateasca ratele cat mai repede, motivand ca are nevoie de lichiditati. va fi si el mai ingaduitor, nu va pune o mare presiune pe oameni pt ca acestia sa traiasca linistiti si sa munceasca in continuare pt a-si plati ratele.
    la o adica, statul poate sa nici nu mai incaseze banii de la oameni, ca oricum el nu are nevoie de bancnote pt ca poate sa-si faca altele noi oricand i se scoala. dar pt ca daca le dai oamenilor un deget ei iti vor lua pana si c*aiele, statul nu va spune la nimeni ce face el si va lasa in continuare populatia sa se zbata pt plata ratelor chiar daca pe el nu-l intereseaza foarte mult asta.

    in felul acesta bancile vor fi salvate de la faliment, punandu-le insa conditii extrem de severe de acordare a creditelor (ceva de genu' "eu te scot pe tine din rahat, dar de acum incolo joci cum iti cant eu!"), iar oamenii vor munci in continuare ca sa aiba bani pt credite.

    eu cred ca ar merge toata treaba asta, insa numai in cazul in care statul este ONEST si DREPT.

    RăspundețiȘtergere

fii sincer(a)!